Een cepage is strikt genomen één druivenras
waarvan een bepaalde wijn is vervaardigd. Bijvoorbeeld Pinot noir
(Bourgogne)
Veel wijnen bestaan uit een combinatie van druivenrassen, die
vaak in een Appellation (in minimale en maximale percentages) is
voorgeschreven. Voor deze combinaties wordt vaak ook (ten onrechte)
de naam cepage gebruikt.
In het gedetailleerd overzicht of het formulier
Wijngegevens kunnen cepages
worden ingevoerd door een keuze uit een lijst. Cepages kunnen ook
aan deze lijst worden toegevoegd via het hoofdmenu optie Wijzig
tabellen
Een cepage bestaat uit een wit of een rood druivenras, maar
hoeft niet uitsluitend voor witte of rode wijn te worden gebruikt.
Met rode cepages wordt ook rosé gemaakt of sherry. In de lijst met
cepages kun je een categorie invullen; deze aanduiding is ter
oriëntatie en wordt niet door het programma gecontroleerd. Wel
worden deze cepages automatisch ingevuld als de cepage wordt
geselecteerd (optioneel).
Normaal gesproken is een cepage niet aan een land toegewezen.
Hoewel cepages hun oorsprong natuurlijk in een bepaald land vinden
en sommige cepages dominant voorkomen in een land, is de
verspreiding van cepages - zeker als ze prima wijnen opbrengen -
inmiddels wereldwijd. Toch zijn er wel cepages die uitsluitend in
één land worden gevonden. Soms uit historische redenen en soms
omdat de cepage klimaat- of bodem specifiek is of voor atypische
wijnen wordt gebruikt. In die gevallen kan een cepage worden
toegewezen aan een land.
|